dimarts, 15 de març del 2016

190. Per què les biblioteques són importants?

Avui hem llegit l'article "12 ways libraries are good for the country" publicat a la revista American Libraries l'any 1995 (traduït al castellà per Ramón Salaberria i publicat a Educación y biblioteca en el número 86 l'any 1998). 

L'article, d'una desena de pàgines, dóna 12 raons per considerar que les biblioteques són uns organismes necessaris en la nostra societat.

Les biblioteques són importants perquè...

1. Fomenten la democràcia. Els fons de les biblioteques són per a tothom independentment de l'edat, procedència, sexe, riquesa i religió. 

2. Ens fan arribar al més enllà. Sabíeu que a les biblioteques d'Amèrica hi ha una persona encarregada d'ajudar als nouvinguts que no saben parlar l'anglès i una altra que s'ocupa de l'alfabetització dels adults?

3. Donen les mateixes oportunitats a tothom. D'acord amb el primer punt, les biblioteques ofereixen els mateixos serveis i informació a tothom, de manera que tothom té les mateixes facilitats.

4. Fomenten la curiositat dels seus usuaris. Les biblioteques ofereixen diferents punts de vista d'una mateixa realitat i, per tant, els usuaris poden conèixer un posicionament diferent del seu i igual de vàlid. 

5. Estimulen la creativitat. Inqüestionable, oi? 

6. Conserven el passat i pretenen evitar que es cometin els mateixos errors. 
Las bibliotecas conservan la historia, y toda nación, toda cultura, toda comunidad que no comprenda su propio pasado quedará inmersa en sus propios errores.

7. Ajuden a assolir una meta personal. Un objectiu com podria ser aprendre una llengua, millorar els estudis, saber més sobre una disciplina determinada, etc.

8. Fomenten la imaginació dels més menuts. Les sales infantils estan plenes d'estímuls que afavoreixen l'ús de la imaginació per part dels més petits i organitzen activitats setmanals amb aquest propòsit, com per exemple, l'hora del conte. 

9. Ofereixen informació diversa i de diferents punts de vista.
[Això] connota una tolerancia y un deseo de mirar un asunto desde todos los puntos de vista que sería bueno para la nación en cualquier contexto. 

10. Fomenta el civisme. Abans hem dit que les biblioteques tenen les portes obertes a tothom. És veritat que el fons és per a tots però n'hem de tenir cura, oi? Per això hem de cuidar els llibres, el material audiovisual, les revistes, les cadires, les taules, els ordinadors, les prestatgeries, etc.

11.Creen comunitat i ajuden a fer pinya. Quantes vegades no hem anat a la biblioteca a fer un treball en grup o a estudiar per un examen amb alguns companys de classe?

12. Són un refugi per a molta gent!
En una biblioteca, incluso la discusión más violenta y estridente termina con el silencioso cerrar de un libro.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada