dimarts, 13 d’octubre del 2015

140. Qui va escriure "El Lazarillo de Tormes"?

Pues sepa V. M., ante todas cosas, que a mí llaman Lázaro de Tormes, hijo de Thomé Gonzales y de Antona Pérez, anturales de Tejares, aldea de Salamanca. Mi nascimiento fue dentro del río Tormes, por la cual causa tomé el sobrenombre, y fue desta manera. Mi padre, que Dios perdone, tenía cargo de proveer una moliendo de una hazeña, que está ribera de aquel río, en la fue molinero más de quince años. Y estando mi madre una noche en la hazeña, preñada de mí, tomóle el parto y parióme alló.

Aquest és el primer fragment d'una novel·la picaresca per excel·lència de la literatura espanyola del segle XVI. 

La vida de Lazarillo de Tormes y de sus fortunas y adversidades, o més freqüent, El Lazarillo de Tormes, es va publicar, de manera anònima, l'any 1554  i narra les aventures del jove orfe Lázaro i les peripècies que ha de fer per viure amb diferents amos. 

Ara bé, qui és l'autor de l'obra? Han passat més quatre-cents anys i encara es desconeix l'autoria de la novel·la. Hi ha hipòtesis que apunten que va ser el diplomàtic i poeta Diego Hurtado de Mendoza (1505-1575) però la llista es completa amb els noms de Juan Ortega, Sebastián Horozco, Lope de Rueda, Juan Maldonado, Gonzalo Pérez, Bartolomé Torres Naharro, Luis Vives o, fins i tot, l'autor de La Celestina, Fernando Rojas. 

Tanmateix, l'autor de El Lazarillo de Tormes va ser igual d'astut que el protagonista perquè la novel·la forma part del famós Index librorum prohibitorum. La Inquisició va elaborar un llistat de llibres prohibits perquè considerava que l'Església en sortia molt malparada. 

Els inquisidors perseguien lectors, editors i autors. L'anonimat et pot salvar la vida i això l'autor del El Lazarillo de Tormes ho sabia molt bé!

Si voleu llegir la novel·la, la podreu trobar a la biblioteca!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada