dijous, 4 de juny del 2015

123: Quaranta-cinc anys sense Josep Carner

Amb només vint-i-sis anys, Carner és proclamat Mestre en Gai Saber en els Jocs Florals.  
 
Avui ens agradaria commemorar els quaranta-cinc anys de la mort del Príncep dels Poetes, Josep Carner (1884-1970).

Carner és considerat com el renovador de la poesia, de la llengua i de la prosa. Una figura equiparable en molts sentits a Jacint Verdaguer.

Va estudiar Dret, Filosofia i Lletres. Renovador de la poesia, de la llengua i de la prosa amb un estil de periodisme polític ben marcat va ser una de les personalitats més influents de la societat catalana del segle xx.

Fidel a la República, després de la guerra, es va haver d'exiliar a Amèrica, on continuarà la seva activitat intel·lectual i continuarà la relació amb molts autors catalans, i posteriorment a Brussel·les, on hi va morir el 4 de juny de 1970.

El llibre de poemes Els fruits saborosos (1906) és considerat per la crítica com una de les fites del Noucentisme, moviment cultural capitanejat per Eugeni d'Ors i estretament vinculat a la Mancomunitat de Catalunya. 

La seva obra poètica evoluciona cap al postsimbolisme, amb llibres com Auques i ventalls, El cor quiet i Nabí

També destaca com a traductor d'autors com Charles Dickens, William Shakespeare, Mark Twain, Arnold Bennett, Alfred de Musset, Jean de La Fontaine, Daniel Defoe i Lewis Carroll, entre d'altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada