divendres, 29 de maig del 2015

120: Per què ordenem alfabèticament?

Bona tarda! Per acabar la setmana es agradaria explicar-vos una curiositat.

Penseu per uns moment el munt de coses que estan ordenada alfabèticament. Fem-ne una llista:
  • Els contactes del telèfon
  • Les matrícules dels cotxes
  • La bibliografia d'un treball acadèmic
  • Les bases de dades d'un centre de salut
  • Les paraules del diccionari!!!
Per què crèieu que ho fem tot això? Per estalviar temps! Perquè volem trobar allò que busquem el més ràpid possible, oi? Per això volem que estigui tot ben ordenat.

Però... per què ordenem alfabèticament? Podríem ordenar els llibres segons la mida, el color, el nombre de pàgines però, en canvi, els ordenem segons el cognom de l'autor.

Per saber el perquè de tot plegat caldrà que viatgem en el temps i ens situem al segle II aC. L'imperi del gran Alexandre s'ha descompost després de la seva mort i un dels estats que sorgeix és Egipte, amb Tolomeu com a faraó.

Tolomeu, tot i tenir moltes desavinences amb els territoris veïns, va dotar la ciutat d'Alexandria d'un far altíssim que guiava les naus que arribaven a Alexandria.

Què duien aquests vaixells? Entre altres productes duien... rotlles i rotlles de papir amb obres de teatre, poemes èpics, tractats de filosofia, medicina, matemàtiques, retòrica i de qualsevol disciplina del coneixement.

Tots aquells rotlles anirien a parar a la biblioteca més gran de l'època i la més coneguda en els nostres dies: a la biblioteca d'Alexandria.

La biblioteca, on hi treballaven més d'un centenar de bibliotecaris, va compilar més d'un milió de rotlles de papir. Però Tolomeu II, fill de l'anterior faraó, estava molt preocupat perquè tots aquells documents estaven desordenats i es podria la vida sencera per trobar un rotlle en concret... La biblioteca era un desordre absolut i això no es podia consentir de cap de les maneres.

Per aquest motiu, Tolomeu II va demanar ajuda a Zenòdot, un gramàtic que en aquells moments treballava en els poemes d'Homer i en les complicadíssimes paraules que feia servir:
- Zenòdot, sisplau, fes-te'n càrrec de la biblioteca - li va demanar Tolomeu II.
 Zenòdot va esdevenir el primer director de la biblioteca d'Alexandria. I tenia un repte molt important: ordenar-la per tal que els usuaris la poguessin fer servir.

Ja us podeu imaginar el neguit i les nits d'insomni que li devia suposar un problema com aquest al pobre bibliotecari... Però una nit...
- Ja ho tinc! Ordenaré els rotlles de la biblioteca seguint el mateix criteri que utilitzo per estudiar les paraules d'Homer. Ordenaré els llibres segons el nom de l'autor.

Van trigar anys en ordenar tots aquest rotlles de la biblioteca però el criteri que van utilitzar va fer que la biblioteca d'Alexandria no només fos la més gran de les biblioteques, també la millor.


Bon cap de setmana!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada