dimecres, 8 d’abril del 2015

Assumpta Montellà ens parla de la censura


La Biblioteca torna a obrir les seves portes després d'aquestes vacances! Les heu aprofitades per llegir? Sí? Sabeu que podeu enviar-nos les vostres recomenacions, veritat?

Avui us volem parlar de Lletraferides: la història de les nostres bibliotecàries d'Assumpta Montellà, un llibre que reviu l'ofici des de l'aprovació del Projecte de Biblioteques Populars del maig de 1915 amb la pluma d'Eugeni d'Ors, fins a la Transició a través dels dietaris en què les bibliotecàries anotaven totes les activitats que s'organtizaven. Interessant, oi? Creiem que podria ser un bon llibre per al proper Sant Jordi.

Tanmateix, per recordar que encara sou a temps de visitar l'exposició sobre els llibres prohibits durant la història, volem destacar el següent fragment de la introducció del llibre de Montellà:

El llibre no és destruït com a objecte físic, ni per atzar. El botxí dels llibres ha calculat perfectament les seves accions i ha definit els seus objectius, emmascarats com a actes pretesament vandàlics, però que en realitat volen destuir el vincle que té el llibre amb la memòria per tal de propiciar l'oblit històric i minvar la resistència. 
Històricament hem tingut bibliocausts en totes les etapes de la humanitat, i a vegades fins i tot autodestrucció per culpa de les guerres. Biblioteques senceres han sucumbit a la barbàrie humana. Des de l'antiga biblioteca d'Alexandria, pasasnt per la biblioteca Holland House de Londres, en plena Segona Guerra Mundial, fins a la més recent, la biblioteca de Sarajevo.
Però, malgrat tot, sempre hi ha algú que salva un llibre. SEMpre queden dempeus les restes d'una biblioteca. Sempre hi ha un títol que forma part de les nostres vides, i això el fa immortal. 


 Per cert, estigueu molt atents perquè demà us explicarem una de les activitats que estem organitzant per Sant Jordi! Una pista? Volem guarnir la biblioteca!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada