dilluns, 2 de març del 2015

La censura durant l'Edat Mitjana i l'Edat Moderna

Els dilluns parlem de l'exposició Els llibres prohibits durant la història que podeu trobar a la biblioteca.

Avui volem tractat un dels episodis més obscurs de la censura, la forta persecució i prohibició d'obres i d'escriptors durant l'Edat Mitjana.

Ja se sap que l'Església, durant aquesta època, era molt present en les qüestions polítiques. El papat podria arriba a tenir més poder, més influència i més mà esquerra que el propi rei d'un territori.

La consolidació política de la religió catòlica és inqüestionable i es comencen a perseguir altres creences religioses sorgides en aquella època, com el luteranisme.

Algunes de les mesures que va prendre la Santa Inquisició contra els heretges van ser les següents:

  • A partir de l'any 1529 NO es podia imprimir cap llibre sense el permís sacerdotal
  • A partir de 1550 els autors i impressors de llibres anticatòlics van ser condemnats a mort
  • Publicació de l'Index seu catalogus librorum qui prohibeutur mandato Ferd. de Valdez Hispal. Archiep. Inquisitoris generalis Hispania
  • L'any 1570 es publica el famós Index librorum prohibitorum, és a dir, l'Índex dels llibres prohibits, el llistat de les obres que la Santa Inquisició considerava pecaminoses, entre les quals constaven obres de Fray Luis de Leon, Voltaire, Luter o Calvino, les Santes Escriptures traduïdes a les llengües vulgars (la Bíblia valenciana, en el cas de la llengua catalana) i altres textos religiosos com l'Alcorà o el Talmud. 
A Espanya es van cremar milers d'obres.


Tanmateix, però...
«No bastaba con publicar Índices; era necesario comprobar que no se leían libros prohibidos»

També es van començar a inspeccionar les llibreries i les biblioteques particulars. Ningú podia tenir un llibre prohibit. Ningú pot adquirir un llibre prohibit i per evitar-ho vigilen els ports i les mercaderies que hi arribaven.

La Santa Inquisició també va perseguir la cultura a Amèrica a partir de 1492, data que inaugura l'Edat Moderna.


Encara no heu vingut a veure l'exposició? 

A més, també tenim una guia de lectura de les obres que han estat prohibides o censurades al llarg de la història i que tenim disponibles a la biblioteca! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada